informatieverwerking

Informatie komt binnen via onze zintuigen. Onder zintuigen verstaan we :

- gezichtsvermogen

- gehoor

- reuk

- smaak

- tast

- evenwicht

- proprioceptie (positiezin)

 

Informatieverwerking is het vermogen om informatie uit ons lichaam en de omgeving via de zintuigen op te nemen. 

Om in ons dagelijks leven de regie te hebben en te begrijpen wat er allemaal om ons heen gebeurt, hebben we onze cognitieve functies nodig. Cognitieve functies zijn functies van de hersenen die  er voor zorgen dat we informatie kunnen verwerken en kunnen leren van onze ervaringen. We moeten informatie kunnen onthouden, kunnen plannen, redeneren en beslissingen nemen. 

 

Ons geheugen is de mogelijkheid om informatie op te slaan, te bewaren en terug te halen. Daarnaast moeten we onze aandacht kunnen richten, hebben we een bepaalde snelheid van informatie verwerken en uitvoerende functies, oftewel, we moeten kunnen handelen. 

 

Zoals je ziet is informatieverwerking een complex geheel. Hierin kan een hoop anders gaan dan wenselijk is. 

Het kan zijn dat je vanwege een aangeboren probleem moeite hebt met 1 of meerdere van bovenstaande functies.

Bijvoorbeeld bij ASS en ADD, of bij hooggevoeligheid en als bij-effect van hoogbegaafdheid. 

Maar het kan ook zijn dat je hier later mee te maken krijgt door gebeurtenissen die je meemaakt. Veel mensen worden vandaag de dag overweldigd met alle voortdurende informatie die op ze af komt, of maken moeilijke omstandigheden mee. Dit kan leiden tot overprikkeling en bijvoorbeeld tot burn-out.

Ook onderprikkeling kan voorkomen, hoewel dit minder vaak het geval is. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot somberheid, onderpresteren en moeite om tot handelen over te gaan.