spijt is van gisteren

angst is van morgen

dus leef vandaag

Ieder mens heeft angsten. Angst om te falen, om niet de juiste keuzes te maken, er niet bij te horen, angst voor ziekte en dood en nog zoveel meer. 

Ieder mens maakt dingen mee in het leven die niet prettig zijn. Iedereen ervaart tegenslagen. 

Niemand kan deze angsten en tegenslagen wegnemen. Het is onderdeel van ons mens-zijn. 

Hoe we hier mee om gaan bepaalt het niveau van de angst en de invloed die de tegenslag op ons heeft. 

 

Angst ligt aan de basis van burn-out en depressie. 

 

Burn-out ontstaat wanneer ons lichaam veel te lang in de overlevingsstand staat. Ons brein ervaart gevaar (angst) en zet het overlevingssysteem aan. lang geleden was dit systeem noodzakelijk om in een wereld met vooral fysieke gevaren te overleven. Je lichaam werd voorbereid om te vechten of te vluchten, daarna verdween de oorzaak en de angst. 

De angsten die we vandaag de dag ervaren zijn veelal mentaal. Hiertegen valt moeilijk te vechten of voor te vluchten. Daarbij blijft de oorzaak vaak lang bij ons.

 

Wanneer ons lichaam voortdurend in de vecht- of vluchtmodus staat raakt het overbelast, uitgeput en zal het uiteindelijk een manier vinden om deze situatie te stoppen. Een burn-out of een "meltdown" zoals wij deze situatie noemen zal volgen.

 

Angst kan ook leiden tot depressie. Waar mensen met een burn-out voortdurend door vechten, voelen mensen met een depressie zich machteloos, hulpeloos in de situatie waar ze in zitten. Ze zien geen uitweg. Wanneer iemand niet (meer) in staat is een oplossing of goede afloop te zien bij tegenslag ontstaat al snel somberheid en later depressie.

 

Ieder mens ervaart tegenslagen in het leven. Het is normaal dat iedereen een tijdje somber, angstig of verdrietig is. Het probleem ontstaat wanneer iemand niet de weerbaarheid heeft, of kan vinden in zichzelf, om te herstellen hiervan. 

 

De Parami-trainingen van de Kleurenfabriek zijn speciaal ontwikkeld om weerbaarheid te krijgen en om deze op het juiste moment op de juiste manier in te kunnen zetten.